Det Nyfödda barnets behov

Ett lätt förstått exempel för att kunna förklara alla trappsteg och deras ordning är det nyfödda barnet.

 Det första barnet gör när det kommer ut ur mammas mage är att ta ett andetag. Efter en stund blir barnet hungrigt och den får mat och även allt annat som jag skrev på fysiologiska och kroppsliga behov. Som alla vet så skriker små barn mycket, och det är inte alltid man vet varför men väldigt ofta är det pga barnet blir rädd och känner sig osäker. Barnet söker då trygghet och får det av tex. sina föräldrar eller andra som ställföreträder dessa (i bästa fall), de ger den säkerhet.

När trygghets- och säkerhetsbehoven är tillfredställda, och barnet inte längre är rädd behöver barnet här kärlek av sina föräldrar, det behöver känna gemenskap av tex. familjen eller andra ställföreträdare( tex adoptivföräldrar eller andra vuxna. )( Får barnet inte detta får denna individ det oftast mycket tuffare i livet och på sin väg fram) Det ser jag dagligen i mitt arbete som behandlingspedagog tyvärr. Men ge inte upp! Det går att nå dom andra stegen ändå!

Tecken på den allra första sociala kontakten kan vara ögonkontakt eller kroppskontakt
. Nu när barnet har uppnått både fysiologiska behov, trygghets behov och sociala behov kan den börja känna självuppskattning. ( Har barnet ej fått dessa saker så skapar det om igen svårigheter på vägen fram i livet. Men det finns vägar fram! Om man själv vill! Om igen ge inte upp=)

 Genom att barnet får känna sig uppskattad av sin omgivningen kan barnet etablera sig längre upp på trappan. Detta kan ses då folk ler och visar glädje. Barnet börjar bli självsäkert när den känner att den trivs och blir uppskattad av andra människor. Behov av självförverkligande, kunskap, personlighetsutveckling, problemlösning och eget skapande uppfylls först när barnet känner sin ”jagsäkerhet”. ( Skapandet av jaget är enormt viktigt och fattas i dagens samhälle många av våra ungdomar! Tråkigt nog.... Men det går att bygga upp även om det ibland tar tid=)

 Barnet blir nyfiken och tittar och vill gärna pilla på saker vilket växer fram till kunskap. Lekar och leksaker som tex. pussel hjälper att lära barnet att problemlösa och eget skapande och allt detta leder till personlighetsutveckling. Självklar är inte barnet på det högsta trappsteget i sitt liv för evigt, utan nästa gång det blir något osäkert eller läskigt, som tex en ny människa som det inte har träffat förut, kan göra att barnet behöver ny trygghet. Där efter när den känner sig säker igen vågar den jobba upp sig på trappan igen.

Kortfattad reflektion från mig själv: Detta klättrande bland stegen förekommer hela livet hur gammal man än är,och oavsett vem du är eller vilken position du har i samhället eller i livet för övrig. Det kommer Alltid ATT KOMMA  nya prövningar. Samma steg gäller för alla att bestiga och bemästra  =)=)Alla har vi varit barn någon gång och alla har vi kämpat oss uppåt på stegen/pyramiden/trappan.

Hur långt vi kommer eller har uppnått i stegen beror således på
en hel del olika faktorer : vissa som vi själva ofta kan påverka och vissa se om vi inte kan påverka. Livet ser inte detsamma ut för alla. Alla kan inte födas med samma förutsättningar men var och en kan göra det bästa av det dom fötts med och det dom begåvats med! Och det sammanfattar mitt och bloggens budskap till er: Be the best you can be Every day! Oavsett från vilken bakgrund du kommer ifrån eller vilka hinder livet satt i din väg!

Men glöm för all del inte bort andra och tänk ett steg till när det gäller dina närmaste och människorna du möter!!!




Livet är som en vacker blomma! Embrace it!! Det väljer du själv om du stöter bort det eller omfamnar det och dina tillgångar du har och som ligger dig nära!! Låt inget hindra dig eller ligga dig i fatet! För du är underbar och inget stoppar dig förutom du själv! Du själv är din hårdaste domare! Glöm inte det!! Ge aldrig upp dina mål och drömmar så länge det inte skadar dig själv eller andra!!!

Det här var en lång men även kortfattad beskrivning om hur vi utvecklar , når och bemästrar våra mål och drömmar<3

2012-05-19 - 15:59:43 Tänkvärt | (1) kommentarer | Trackbacks ()

1 kommentarer på Det Nyfödda barnets behov

Postat av: Anonym http://natalies.se

jag lider utav pollen :( men endå lite skumt att jag skrev liknande inlägg på SAMMA dag! utan att ens tänka på det själv
2012-05-19 (18:23:13)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:


URL/Bloggadress:


Kommentar: